U alakú kanapé vagy L sarokgarnitúra?

A mindentudás varázslata

Életünk jó részét otthon, a nappaliban ülve vagy heverészve töltjük, és ebben a pozícióban a tevékenységek végtelenül színes tárházát lehet véghezvinni. De amikor nem csinálunk semmit, csak beszélgetünk vagy zenét hallgatunk, akkor is egy egész világ tárulhat fel gondolatainkban és a párbeszédekben.

A kanapé története egészen pontosan mindehhez és Madame Récamier asszonyhoz kötődik, aki 1794-ben nyitotta meg saját szalonját, amely hamarosan a párizsi társadalmi élet egyik központja lett. Pletykálkodásra, cseverészésre alkalmas kanapékat készíttetett, ahol temérdek kérdés dőlt el a szerelmi ügyektől a politikáig. Így van ez most is és mindig. Biztosan van olyan ülőbútor, amelyben nagyon fontos döntéseket hoztunk, legszebb álmainkat álmodtuk, megismerkedtünk valakivel, aki később életünk része lett. Tovább is van: órákon át nevettünk, megtanultunk egy idegen nyelvet, jó hírt kaptunk, rájöttünk valami fontos dologra.

Álomból valóság

A sort tényleg a végtelenségig lehetne folytatni a másik oldalról közelítve is: rossz gondolatok, rémálmok, szakítás, szomorúság, baklövés, nagy hiba vagy veszteség. A legfontosabb szempontok kanapé vagy ülőbútor vásárlásnál a méret és a kényelem, a praktikus elhelyezés, és hogy jól passzoljon a szoba és a többi bútor stílusához, legyen az akár hagyományos, akár praktikus kinyitható kanapé. De ha a fent írottakat egy pillanatra is szem előtt tartjuk, lehet, hogy egy kicsit máshogy látjuk majd a kiszemelt darabot. Talán merészebbek vagy pont visszafogottabbak leszünk a design vagy az anyag tekintetében. Az biztos nem árt, ha úgy, mint ahogy az olasz városok szökökútjaiba egy érmét dobunk, a kanapé kipróbálásakor csak a szépre emlékezünk vagy gondolunk. Még az is lehet, hogy a végén meghallja…