A pihentető alvás egyik titka: a megfelelő fekhely

A pihentető alvás egyik titka: a megfelelő fekhely

Függetlenül attól, hogy egy hatalmas franciaágyon hajtjuk álomra a fejünket, vagy helytakarékosságból egy kényelmes kihúzható kanapé mellett döntöttünk, a nyugodt, a testet és lelket regeneráló pihentető alváshoz az kell, hogy fekhelyünk maximálisan kényelmes legyen. Ugyanakkor az egészséges alvás titka nem csak ebben keresendő, hanem számos más tényező is közrejátszhat abban, hogy reggel mennyire érezzük kipihentnek, frissnek és fittnek magunkat. Ott van a hálószoba hőmérséklete, az ágynemű típusa és azok a környezeti tényezők is, amikre befolyással lehetünk. Például, ahogy arról már a korábbiakban is írtunk, a televíziót jó száműzni a hálószobából, mint ahogy hálószobai nyugalmunk szempontjából az sem mindegy, hogy milyen színűre fessük a falakat.

Milyen egészségügyi hatásai vannak, ha keveset alszunk?

Ha nem alszunk eleget az egy sor negatív egészségügyi következménnyel járhat. Először is egész nap fáradtak leszünk, ettől pedig romlik a koncentrációnk, a teljesítőképességünk, ezt pedig a munkánk fogja leginkább megsínyleni. Kormány mögé sem célszerű ülni álmosan, mert ha nem aludtunk jól, kevésbé vagyunk éberek, ettől pedig csökken a reakcióidőnk, ami meg vezetéskor balesetveszélyes is lehet. A rendszertelen és kevés alvás súlygyarapodáshoz vezethet, de depresszióra hajlamosabbak is lehetünk. Immunrendszerünk védekezőképessége csökkenhet, így pedig fogékonyabbak leszünk a vírusokra, a különféle megbetegedésekre, de a magas vérnyomás kockázata és a memóriazavar is az alvászavarokkal hosszható összefüggésbe.

Bár az, hogy ki mennyit alszik, nagyon egyénfüggő, mégis általánosságban elmondható, hogy felnőttek számára az ideális alvásidő 7-9 óra közé esik, míg egy óvodás vagy iskolás gyerkőcnek akár 10-12 óra alvásra is szüksége lehet. Azt is jó tudni, hogy az alvás akkor a legpihentetőbb, ha sikerül esténként még 11 óra előtt ágyba kerülnünk.