Hogyan tisztítsuk ülőgarnitúránkat?

Hogyan tisztítsuk ülőgarnitúránkat?

Egy új kanapé megvásárlása mindig nagyobb befektetés, hiszen ezek a bútorok hosszú évekig szolgálnak kiegészítőül a lakásban. Éppen ezért fontos, hogy minden lehetséges módon próbáljuk megőrizni épségüket, és tudjuk, hogy melyik típusú szennyeződés hogyan távolítható el a leghatékonyabban. Lássunk néhány tippet!

A legrosszabb, ami történhet: zsírcseppek a kanapén

Akármilyen bútort is választ az ember, balesetek történhetnek vele. Különösen akkor, ha kanapénkat nemcsak tévénézéshez használjuk, de rajta ülve étkezünk is. Ilyenkor könnyen megeshet, hogy egy-egy szaftos ételdarab a szöveten landol. A legfontosabb, hogy ilyenkor nem szabad hagyni megszáradni a szennyeződést, hanem amint lehet mosogatószerrel, szappannal és meleg vízzel távolítsuk el a foltot. Semmi képpen se kezdjük el száraz zsebkendővel törölni a zsíros szennyeződést, hiszen így az még mélyebbre kerülhet.

Mit tegyünk a szövetbe ragadt rágógumival?

A szövetből az egyik legnehezebb a rágógumit eltávolítani, ám ez sem lehetetlen. Ma már léteznek olyan tisztítószerek, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, azonban a házi praktikák is hasznosak lehetnek. Fontos, hogy ne kezdjük el dörzsölni a szövetre ragadt rágót, hanem fagyasszuk le majd egy mozdulattal rántsuk le, esetleg óvatosan, késsel távolítsuk el. Amennyiben ez a módszer nem válik be, ecet vagy alkohol is segíthet a beragadt rágó eltávolításában.

Van megoldás a vörösbor ellen is

Ha valaki öntött már világos bútorra vörösbort, tudja, mennyire kétségbeejtő lehet egy ilyen baleset. Akárcsak a zsírfoltok esetén, ilyenkor is van megoldás, ugyanakkor nem szabad késlekedni a tisztítással. A kiöntött vörösbort papírtörlővel itassuk föl, majd a szövetet kenjük be citromlével. Negyedóra elteltével langyos vizes pamut ruhával tisztítsuk le a foltot. Amennyiben a vörösboros szennyeződés beszáradt, szódabikarbónás folttisztító termékekkel hatásosan szabadulhatunk meg a foltoktól.

Ami a legfontosabb: a megelőzés

Persze, a folttisztítás akkor a leghatékonyabb, ha mindent megteszünk a megelőzésért. És itt nem arra gondolunk, hogy kerüljük el a foltok keletkezését, hiszen balesetek mindig történhetnek. A megelőzés legjobb módja a szövetek impregnálása erre készített speciális termékekkel. A megfelelő, víztaszító védőréteg segít megakadályozni a foltok keletkezését, és leegyszerűsíti a későbbi tisztítást.

Szeretne tartós és esztétikus ülőgarnitúrát választani? Kínálatunkban minden kanapé olcsón és jó minőségben érhető el. Nézzen szét webáruházunkban!