Japandi lakberendezés – stílusok találkozása

Japandi lakberendezés – stílusok találkozása

Egyszerű, de nagyszerű – akár így is jellemezhetnénk napjaink egyik legnépszerűbb lakberendezési irányzatát. A japandi nem más, mint a japán és a skandináv stílusjegyek ötvözete.

A túlzsúfolás nélküli, letisztult lakberendezés

Harmónia és elegancia. Letisztultság és kényelem. Egyszerűség és természetesség. Otthonosság és funkcionalitás. Csak néhány meghatározó fogalom, ami elsőre eszünkbe jut a japandi lakberendezésről. A japán enteriőrök visszafogott eleganciája remek összhangot alkot a skandináv letisztultsággal és természetességgel.

A japandi stílusban nagy hangsúlyt kapnak az olyan bútorok, amik funkcionálisak, egyszerűek. Mivel ez a lakberendezési stílus központi elvének tartja az olyan terek kialakítását, ahol a család-apraja nagyja kényelmesen összejöhet, ezért ülőgarnitúrák esetében a fókusz a modern, de minimalista, kényelmes kanapékra kerül. Az olyan – akár kihúzható kanapékra –, amiken a család minden tagja kényelmesen heverészhet a nappaliban.

A japandi lakberendezés irányvonala szerint ugyanakkor kerülni kell a túlzsúfoltságot, így az enteriőrök berendezésénél tényleg csak a legszükségesebb, nélkülözhetetlen és funkcionális bútorok, kiegészítők, lakástextíliák kerülnek a lakásba. A kifinomult elegancia az otthonossággal finoman keveredik, és valahol középúton találkozik is egymással: a különféle pihe-puha takarók, szép díszpárnák, könyvek, zöldnövények, lámpák, gyertyák zöld utat kapnak, de csak mértékkel, mindenféle halmozás, túlzsúfolás nélkül.

Természetes alapanyagok használata

A japandi stílusjegyeket magukon viselő enteriőrökből – legyen szó akár bútorokról, kiegészítőkről – nem hiányozhatnak a természetes anyagok. A fa, a kő, a kerámia, a rattan, a bambusz és minden más natúr alapanyag is hangsúlyos a japandi stílusban. Egy aranyszabály van csupán, mégpedig, hogy a felhasznált elemek, mind színben, mind anyagban passzoljanak egymáshoz, lehetőleg a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében.
A japandi lakberendezésből ugyanakkor visszaköszön a skandinávoktól ellesett hygge, vagyis a pillanatnak élés, az élet öröme, illetve a japán wabi-sabi életfelfogás, ami azon alapszik, hogy a tökéletlenségben is fontos valami szépet találni.