Tanácsok a megfelelő méretű ülőgarnitúra kiválasztásához

Tanácsok a megfelelő méretű ülőgarnitúra kiválasztásához

Talán nincs is annál nagyobb bosszúság, mint mikor rálelünk álmaink kihúzható kanapéjára vagy sarok ülőgarnitúrájára, de az nem fér el az ülőgarnitúrának szánt helyen. Olykor csak néhány centin múlik a dolog, hogy a kiválasztott kinyitható kanapé nappalink vagy vendégszobánk éke lesz-e, vagy csak egy bútor, ami túl sok helyet foglal, ami mellett meg sem lehet mozdulni, amit állandóan csak kerülgetni kell. Az ilyen bosszúságok elkerülése érdekében, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amiket mindenképp érdemes figyelembe venni ülőgarnitúra-vásárlás előtt. Főleg akkor, ha nem extra tágas a helyiség, ahová szánjuk, szóval olyan esetekben, amikor minden egyes plusz vagy mínusz centinek különösen nagy jelentősége van.

Elő a mérőszalaggal!

  • Mielőtt egy új ülőgarnitúrát vennénk mérjük le a rendelkezésünkre álló helyet, így biztosan nem érnek majd meglepetések a későbbiekben sem.
  • Annál nagyobb a kanapé, minél több ülőhely van rajta. Nagycsaládosoknak vagy azoknak, akik gyakran fogadnak vendégeket ideálisabb egy többszemélyes sarok ülőgarnitúra, amin mindenki kényelmesen elférhet.
  • Ahhoz, hogy a kanapénk minden igényünket kielégítse, nem csak a szélességének és hosszúságának kell tökéletesen passzolnia, de a megfelelő méretű ülőgarnitúránál az ülésmagasság és az ülésmélység is kulcsfontosságú tényező.

Néhány alapszabály, ami „mankóként” segíthet a választásban:

  • Egy kanapé átlagos ülésmélysége 50 és 60 cm között van, a leggyakoribb ülésmélység 55 cm.
  • Általános szabály, hogy minél alacsonyabb egy ülőgarnitúra, annál nagyobb lesz az ülésmélysége is.
  • Egy kanapé átlagos ülésmagassága 40 és 50 cm között van. Az átlagmagasságú embereknek a 43-45 cm közötti ülésmagasság az ideális.
  • A megfelelő méretű kanapé megvásárlása előtt ne csak a konkrét méreteket vegyük alapul, hanem számoljunk rá néhány centit a kanapén elhelyezett díszpárnákra, takarókra is.
  • Személyenként az optimális ülésszélesség, tehát, hogy egy ember mekkora helyet foglal el a kanapén, általában 58-60 cm között van. Persze erre is érdemes mindig picit rászámolni, hogy az ülőgarnitúra valóban kényelmes legyen.