U alakú kanapé vagy L sarokgarnitúra?

U alakú kanapé vagy L sarokgarnitúra?

Az L és U alakú ülőgarnitúrák a modern formatervezés gyöngyszemei, amelyek egyszerre dekoratív térelemként és kényelmes pihenőfelületként is megállják a helyüket.

Mindkét ülőgarnitúra-elem esetében hatalmas a választék mind méret, mind pedig textúra és dizájn tekintetében, így bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. De előfordulhat, hogy mégsem tudjuk eldönteni, melyik lenne számunkra az ideális választás. Milyen szempontok szerint mérlegeljünk? Ebben nyújtunk néhány támpontot.

Tippek a választáshoz

A rendelkezésre álló szabad tér egyértelműen döntő lehet a választás szempontjából, hiszen a két kanapétípusnak radikálisan eltérő a helyigénye, és más-más térelrendezésben mutatnak igazán jól. Ahhoz, hogy egy U alakú ülőgarnitúra teljes pompájában érvényesülni tudjon, megfelelő méretű lakásra van szükség. Mivel ezt a garnitúratípust általában a nappali közepére helyezik, fontos, hogy a kanapét szabad tér ölelje körül, ahol akadálymentesen lehet közlekedni. Egy szűk helyre való betuszkolása vizuálisan összenyomja a teret, és könnyen a túlzsúfoltság érzetét keltheti, ha viszont a lakás adottságai megengedik, ez a típus a lehető legkomfortosabb választás.

Az L alakú kanapék az elhelyezés szempontjából sokkal rugalmasabbak, és a térfoglalás tekintetében sem igényelnek túl nagy kompromisszumot. Az U alakú kanapékkal ellentétben, az L alakúak a sarokban is jól mutatnak, ezért kisebb alapterületű lakásokba is bátran választhatóak. Az ággyá alakítható sarok ülőgarnitúra egyszerre több funkciót ellát, így praktikumban nem ismer vetélytársat.

Az anyagi tényezőről hiba lenne megfeledkezni, hiszen ez is része minden meghozott döntésünknek. Ha U alakú ülőgarnitúrával díszítenénk a lakást, kétségtelenül mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben, de ez nem meglepő a méretbeli különbséget tekintve. Az ár–érték arányt figyelembe véve nem mindig érvényes, hogy ami olcsó, az gagyi is. Érdemes körülnézni kanapé outletünkben, ahol például modern ülőgarnitúrák garmadával találkozhat kedvezményes áron. Egy jó kanapé olcsón is ugyanolyan jó marad.

Talán elsőre nem gondolnánk, de az életvitelünk is döntő lehet. A társaságkedvelő emberek számára kifejezetten ajánlott az U alakú kanapé, amely a társasági élmények központjává avanzsálhat. Ha viszont ritkán fogadunk vendéget, inkább szűk családi körben töltjük az estéket, egy L alakú ülőgarnitúra tökéletes lehet számunkra.