Kanapétípusok kavalkádja – segítünk eligazodni

A kanapé otthonunk egyik legfontosabb bútordarabja, hiszen a minőségi időtöltésünk észrevétlen főszereplője. Esténként a kanapén összebújva nézünk filmet, hétvégenként a kanapén heverészve olvasgatunk vagy bóbiskolunk, és a vendégeinkkel, barátainkkal is a kanapén ülve beszélgetünk nagyokat. Éppen ezért korántsem mindegy, hogy milyen kanapét választunk a nappalinkba.

De milyen az ideális kanapé? Ez leginkább ízlés és igény kérdése, így nem adhatunk egyetlen helyes választ a kérdésre. Abban viszont hathatós segítséget nyújthatunk, hogy megismerje a különböző kanapé típusok tulajdonságai és előnyeit, majd ezek alapján induljon el az Ön számára legmegfelelőbb kanapé megtalálásának rögös útján. Lássuk a szempontokat!

Kanapétípusok

Nézze meg kínálatunkat, vagy ha kérdése lenne valamelyik bútorral kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Vázszerkezet – az ülőbútor tartósságának záloga

Hogy a kanapé mennyire stabil és milyen hosszú az élettartama, azt alapvetően a vázszerkezet határozza meg. Úgy is mondhatjuk, hogy ez az ülőbútorunk alapja.

A vázszerkezet készülhet fémből vagy fából, esetleg a kettő kombinációjából.

A prémiumminőségű bútorok ezen része természetesen tömörfából készül, ami garanciát jelent a tulajdonképpeni elnyűhetetlenségre, de a rétegelt lemezből vagy forgácslapból készült darabok is roppant stabil alapot biztosítanak a bútornak, és szintén garantálják a kifejezetten hosszú élettartamot.

Kanapé vázszerkezete - az ülőbútor tartósságának záloga

Ülőfelület – a kanapé kényelemének kulcsa

Az ülőgarnitúra vagy az ágyazható kanapé nyújtotta kényelem foka elsősorban az ülő-, illetve fekvőfelület típusától függ. E kategorizálás szerint megkülönböztetünk szivacsos és rugós kanapékat, de a két nagy csoport további altípusokra osztható.

Ha a szivacsos kanapé mellett tesszük le a voksunk, kedvünkre válogathatunk a habszivacsos, hideghabos, memóriahabos, lágy, félkemény és kemény ülőfelületek széles kínálatából. A szivacs minőségét, illetve tartósságát a köbméterenkénti súlya határozza meg, nagyon leegyszerűsítve úgy fogalmazhatunk, hogy minél sűrűbb az anyag, annál formatartóbb is egyben, és az élettartama is annál hosszabb.

Ülőfelület – a kanapé kényelemének kulcsa
Ami a rugós kanapékat illeti, ökölszabályként kijelenthető, hogy magasabb minőséget képviselnek szivacsos társaikkal szemben (miközben persze egy prémiumminőségű szivacs jobb a silányabb kivitelezésű rugós ülőfelületnél), így általában az árfekvésük is magasabb. Ebben a kategóriában hullámrugós, bonell rugós vagy táska- vagy más néven zsákrugós termékek közül választhatjuk ki az elvárásainknak megfelelőt.

Kárpitozás – a megjelenés legfontosabb aspektusa

A kanapék és ülőgarnitúrák egyrészt a formájuknak, de még inkább a kárpitozásuknak köszönhetik változatosságukat.

A bőr ülőgarnitúrák eleganciát sugároznak, rendszerint csúcsminőséget képviselnek, és a megfelelő ápoló- és tisztítószerek használata mellett nagyon hosszú ideig megőrzik szépségüket.

A textilbőr alkalmas a valódi bőr kiváltására, de leginkább csak küllemében, mert élettartam, tartósság szempontjából elmarad tőle. Igaz, ebből is többféle létezik, és egy magas minőségű textilbőr kanapé évtizedekig az otthonunk éke lehet.

A szövet az egyik legnépszerűbb kárpitanyag, mivel színben és mintában hihetetlen változatosságot mutat, tartós és könnyen tisztítható.

Kárpitozás – a megjelenés legfontosabb aspektusa
Hatalmas a választék: az erős, karakteres, kopásálló zsákszövet töretlen népszerűségnek örvend, a zsenília a finomsága miatt széles körben kedvelt, míg a kényesebb plüss és bársony leginkább az eleganciájával hódít.

Kivitel – a kihúzható kanapétól a sarok ülőgarnitúráig

Számos tényezőtől függ, hogy milyen típusú kanapét választunk otthonunkba – ezek pedig a következők, persze a teljesség igénye nélkül: a rendelkezésre álló hely mérete és kialakítása, a kanapét használók száma, és a bútordarab rendeltetése.

Egy tágas otthonban remekül mutatnak a nagyobb méretű kanapék és ülőgarnitúrák.

U alakú kanapét csak nagy alapterületű nappaliba érdemes választani, hogy ne teremtsen zsúfoltságot, de egy praktikus L alakú már a közepes szobákban is jól mutat. Persze dönthetünk egyenes kialakítású mellett is, ha az nyeri el a tetszésünket.

Garzonokba, kisebb lakásokba remek megoldás az ágyazható kanapé, hiszen ez a bútortípus két funkciót is ellát. Akkor is jó választás, ha vendégágynak szánjuk, de nincs külön vendégszobánk.

Kivitel – a kihúzható kanapétól a sarok ülőgarnitúráig

Az ágyazható kanapék közül választhatunk hagyományosat vagy ágyneműtartóval rendelkezőt, utóbbi valóban roppant praktikus darab.

Stílus – teremtsünk összhangot az enteriőrben!

Utolsóként említjük, noha talán az első helyen kellett volna: a vásárlás során a kanapé stílusa az egyik, ha nem a legfontosabb szempont.

Mindenkinek megvan a maga ízlése, amely szerint igyekszik berendezni az otthonát. Ennek megfelelően választunk bútorokat, lakástextíliát, kiegészítőket, nippeket, hiszen a cél az, hogy a lehető legkomfortosabban, legkellemesebben érezzük magunkat otthon.

Mint minden bútor, az ülőgarnitúra és a kanapé is a design területén mutatja a legnagyobb változatosságot. Legyünk akár a klasszikus, akár a modern irányzat hívei, kanapéból nincs hiány, így kedvünkre válogathatunk a barokk, chesterfield, skandináv, vintage, retro, minimalista, okos és egyéb stílusú darabok között.

Stílus – teremtsünk összhangot az enteriőrben!