A bútorok színpszichológiája: hogyan befolyásolja a hangulatot?

A bútorok színpszichológiája: hogyan befolyásolja a hangulatot?

A környezetünkből érkező különféle ingerek mind-mind befolyással vannak a közérzetünkre, a hangulatunkra, és ez alól a színek sem képeznek kivételt. Minden szín hordoz magában valamilyen jelentést, amelynek kulturális és személyes vonatkozása is lehet. Ez azt jelenti, hogy számos olyan szín van, amelyhez kollektíven társítunk valamilyen képzetet – a három legáltalánosabb példa erre, hogy a fehér a tisztaság színe, a piros a szenvedélyé, a fekete pedig a gyászé –, ugyanakkor az egyéni tapasztalataink, élményeink és stílusunk alapján így viszonyulunk valahogyan az egyes színekhez. Ha ezt e két szempontot ügyesen kombináljuk, olyan hangulatot teremthetünk az otthonunkban, ami tökéletesen passzol a személyiségünkhöz és az igényeinkhez.

A színválasztás legfőbb szabálya a harmónia

Bármilyen színeket is érzünk magunkhoz, a személyiségünkhöz közelinek, fontos, hogy ezek harmonikusan jelenjenek meg az otthonunkban, még akkor is, ha kifejezetten szeretjük az élénk, tarka, vibráló árnyalatokat. Ha megvan ez az összhang, akkor még erősebben fejtik ki jótékony hatásukat az egyes színek. Éppen ezért célszerű mindent úgy összeválogatni stílus és szín tekintetében, hogy a sok részlet végül egységes egészet alkosson. A lakástextília illeszkedjem a fal színéhez, a szekrény az ülőgarnitúrához, a kihúzható kanapé a fotelekhez, és így tovább. Nagyobb területű lakásokban külön részeket is kialakíthatunk: lehet egy letisztult, nyugalmat sugárzó dolgozószobánk, egy meghittebb, melegebb nappalink, és egy szexisebb vagy bohókásabb hálónk. Garzonokban nincs ekkora játékterünk, de ott segítségünkre lehetnek a lakástextíliák – ha például az ágyazható kanapénk színe megtöri a harmóniát, terítsük le egy szép ágytakaróval.

A leggyakoribb bútorszínek hatása

Fehér – bár bútornak nem a legpraktikusabb választás, hiszen ahogy mondani szokás: minden meglátszik rajta, a pedáns emberek számára mégis jó választás lehet a fehér, hiszen optikailag csökkenti a zsúfoltság érzését. A fehér szekrények, könyvespolcok és ülőgarnitúrák tisztaságot, kifinomultságot sugároznak.

Fekete – túlzásba víve valóban kelthet gyászos hangulatot a lakásban, de megfelelő arányban alkalmazva sokkal inkább modern, elegáns hatást kelt. Még egy olyan hétköznapi bútordarab, mint az előszobaszekrény vagy a kihúzható kanapé is kimondottan prémiumhatást kelthet fekete színbe,

Szürke – ugyancsak az egyik legelterjedtebb bútorszín, semlegessége okán roppant sokoldalúan felhasználható. Polcok, íróasztalok, szekrények, hagyományos és ágyazható kanapék garmadája érhető el a szürke számtalan árnyalatában. Eltúlozni persze ezt sem szabad, mert nyomasztó hatása lehet.

Barna – a leggyakoribb bútorszín, hiszen maga a fa is a leggyakoribb bútor alapanyag. Mindig a természetesség, az otthonosság érzetét kelti, és hagyományossága állandóságot, stabilitást, így biztonságot, a klasszikus értékek tiszteletét tükrözi.