Kanapéhuzatok és ápolásuk

Kanapéhuzatok és ápolásuk

Ha létezik olyan bútordarab, amely a társasházi lakásoktól kezdve a többszintes családi házakig jóformán minden otthonban központi elemként funkcionál, akkor minden bizonnyal a kanapé az.

Elég csak abba belegondolnunk, hogy a mindennapok történéseiből mi minden zajlik e körül az ülőalkalmatosság körül. Ez a helyszíne a hétvégi vagy a hétköznap esti relaxálásoknak, beszélgetéseknek, olvasásnak; itt helyezzük kényelembe magunkat a tv-nézéshez, nem ritkán nassolni- vagy innivalóval a kezünk ügyében; olykor a gyerekek is előszeretettel játszanak, ugrándoznak rajta; és persze ha vendégeket fogadunk, őket is ide ültetjük le – csak hogy néhány tipikus példát emeljünk ki.

Ez a gyakori és sokrétű használat viszont azt is magával vonja, hogy – más bútorokkal összevetve – a kanapénk sokkal jobban ki van téve az olyan hatásoknak, amelyek az élettartamát negatívan befolyásolhatják. A rendeltetésszerű használatból eredő kopáson, elhasználódáson túl olykor óhatatlanul is előfordulhat, hogy leöntjük, lemorzsázzuk vagy összekenjük valamivel, míg a háziállatot tartóknál akár annak a veszélye is fennállhat, hogy a kis kedvencük tesz benne némi kárt. Mindezek fényében nemcsak azzal érdemes tisztában lennünk, mi az optimális módja kanapénk tisztításának, ápolásának, de már a huzattípus kiválasztásakor sem árt a megjelenésen túl a praktikus szempontokat is szem előtt tartanunk.

Szövet, bőr vagy szintetikus anyag?

Szövet, bőr vagy szintetikus anyag?

Ha egy új kanapé vagy ülőgarnitúra vásárlásán törjük a fejünket, az alakja mellett talán a legelső, amit megfontolunk, hogy milyen legyen a huzata. Ebben a döntésben kétségkívül nagy szerepe van az esztétikai szempontoknak, hiszen korántsem mindegy, hogy az új bútordarab illeszkedik-e majd otthonunk stílusába. Például míg egy gazdagon díszített, klasszikus enteriőrbe bátran választhatunk egy markáns megjelenésű bőrborítású kanapét, addig egy modern, skandináv dizájn szerint berendezett helyiségbe már sokkal inkább a neutrális színű, szövettel fedett változatok dukálnak. Persze az ilyesféle általános stílusszabályok legfeljebb zsinórmértékként szolgálhatnak – ezeknél lényegesebb, hogy az egyéni ízlésünknek, elképzeléseinknek és nem utolsósorban az otthonunk specifikus adottságainak megfelelő ülőbútor mellett tegyük le a voksunkat.

Ez utóbbi kritériumok mentén érdemes azt is mérlegelnünk, hogy a praktikum szempontjából mely huzattípus lehet az ideális választás számunkra. Sokat segíthet, ha végiggondoljuk azokat a körülményeket, amelyek kisebb-nagyobb mértékben hatással lehetnek a huzat állapotára. Gyakran előfordul, hogy a vendégek a nappalinkban sereglenek össze? Sokszor válik az evés-ivás színterévé a kanapé? Kiskorú gyermek vagy házi kedvenc van a családban? Napfényes helyre kerülne a megvásárolni kívánt ülőalkalmatosság? Ezek alapján könnyebb lesz átlátnunk, hogy mik azok az előnyös tulajdonságok, amelyek miatt egyik vagy másik huzatfajta jobb döntésnek bizonyulhat.

Alapvetően három olyan anyagtípus van, amelyből a kanapéhuzat készülhet:

  • A természetes szöveteket elsődlegesen pamutból, gyapjúból, selyemből vagy lenből gyártják. Jellemzően finom tapintásúak, komfortos, otthonos érzést biztosítanak mind a téli, mind a nyári időszakban, emellett tisztításuk sem okoz különösebb gondot. A kanapé elhelyezésekor azonban számolni kell azzal, hogy a szövethuzatok a tartós napsugárzástól idővel kifakulhatnak, továbbá a magas páratartalom is kártékonyan hathat rájuk.
  • A bőrből készült huzatok nemcsak elegáns megjelenésük okán örvendenek nagy népszerűségnek, hanem a tartósságuk miatt is: eredeti állapotukat akár hosszú évtizedeken keresztül megőrizhetik. Portalanításuk egy nedves szivacs segítségével könnyedén elvégezhető, így az allergiában szenvedőknek is előnyös választást jelentenek. A komolyabb sérülések, szennyeződések viszont marandó kárt is okozhatnak bennük. A valódi bőrre emlékeztető textúrájú textilbőr változatok hasonló tulajdonságokkal bírnak: esztétikusak, kopásállóak és hosszabb távon is kifejezetten strapabíróak.
  • A szintetikus anyagból gyártott, azaz műszálas kanapéhuzatok szintén rendkívül időtállóak, és – a természetes szövettel ellentétben – a napfény hatására sem veszítenek a színükből. Habár csak némelyik szintetikus huzat bír kimondottan víztaszító hatással, azért a foltokat kevésbé szívják magukba, mint a természetes változatok, amit különösen a kutyát vagy macskát tartóknak érdemes számításba venniük a kanapé kiválasztásakor.

Hogyan tisztítsuk kanapéhuzatunkat?

Hogyan tisztítsuk kanapéhuzatunkat?

Bármelyik huzattípus mellett is döntünk végül, a hosszú távú használat érdekében mindenképpen ajánlott a szokásos takarítási rutin keretében a kanapénk tisztítására is időt szánni. A fentiek fényében már nem meglepő, hogy az optimális tisztítási metódus más és más lehet attól függően, hogy milyen anyagösszetételű kanapéhuzatunk van:

  • A szövethuzatok esetében a felületi szennyeződéseket eltávolíthatjuk porszívóval, illetve a kifejezetten e célra gyártott szösztelenítő hengerrel; amennyiben a huzat levehető, akár mosógépben is kimoshatjuk.
  • A bőrhuzatokról a felszíni port nedves szivaccsal vagy ronggyal letörölhetjük, ám a komolyabb szennyeződésekre csakis a speciálisan bőrbútorok ápolására kifejlesztett szereket alkalmazzuk a használati útmutatóban leírtak szerint!
  • A műszálas huzatokból ne próbáljuk szappanos vagy sima vízzel kiszedni a foltokat – helyette használjunk a huzat anyagösszetételének megfelelő szövettisztítószert, amely maradéktalanul eltávolítja a szennyeződéseket!

Webáruházunkban minőségi kivitelű kanapék és kanapéágyak széles felhozatalából rendelheti meg az igényeinek legjobban megfelelő változatot – tekintse meg termékkínálatunkat! Ha további kérdése van a kanapék ápolását illetően, keressen minket elérhetőségeinken bizalommal!